Ο Ελληνικής καταγωγής ισραηλινός πολίτης Μπέννης Νατάν, ο οποίος είναι ομότιμος καθηγητής Αεροδιαστημικής στο πανεπιστήμιο τεχνολογίας του Ισραηλ μιλά στο planitisellada.gr για την απόφαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραηλ, για αντίποινα μετά την επίθεση του Ιραν στην χώρα του. Όπως λέει ελπίζει να πρυτανεύσει η λογική και να αποκλιμακωθει η κρίση, για το όφελος του λαού του Ισραήλ αλλά και για το όφελος των λαών της ευρύτερης περιοχής. όπως αναφέρει ο Πανεπιστημιακός:
“Είναι πολύ δύσκολο να πει κάποιος ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Δεν ξέρει κανείς αν και πως το Ισραήλ θα αντιδράσει. Μπορεί ναι μπορεί και όχι. Ελπίζω όμως πως όχι. και Εάν αντιδράσει, να αντιδράσει ήπια, για να μπορέσουμε να βγούμε κάπως από αυτή την κρίση. Πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή κάποιος να προβλέψει το τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή. Το χτύπημα του Ιράν ήταν και δεν ήταν αναμενόμενο. Η αλήθεια είναι ότι το Ιράν χτύπησε για λόγους γοήτρου. Δεν μπορούσε να μην αντιδράσει, μετά το χτύπημα στην πρεσβεία του στη Δαμασκό και την εξόντωση ενός εκ των κορυφαίων αξιωματούχων του. Βέβαια και αυτός τρομοκράτης ήταν κατά κάποιον τρόπο, μέλος των φρουρών της επανάστασης. Το Ισραήλ χτύπησε και σκότωσε τον άνθρωπο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την τροφοδοσία της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ αποφάσισε ότι αυτός πρέπει να βγει από τη μέση και αυτό έκανε. Στη συνέχεια το ισραήλ αντιμετώπισε επιτυχέστατα την επίθεση του Ιράν. Τώρα το πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση, είναι πάρα πολύ δύσκολο να το απαντήσω. Το Ιράν είναι και αυτό μια μεγάλη δύναμη και καλό θα ήταν να μην εμπλακεί το Ισραήλ σε έναν απευθείας πόλεμο με το Ιράν. Βέβαια όλα αυτά δεν τα αποφασίζουμε εμείς όπως καταλαβαίνετε. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση όμως κάπου εδώ. Τα πολεμικά παιχνίδια δεν είναι απλά. Είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος έναν πόλεμο, αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει ποτέ πώς θα εξελιχθεί και πώς θα λήξει. Για αυτό η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεν μπορεί να την προβλέψει κανείς. Η πείρα μου μέσα από τους πολέμους δείχνει ότι μπορούμε να φτάσουμε σε καταστάσεις πολύ άσχημες και εδώ στο ισραήλ έχουμε δει πολλούς πολέμους ”

Ο Ελληνο Ισραηλινός καθηγητής Αεροναυπηγικής και μέλός της Αριστεράς της χώρας περιγράφει στο planitisellada.gr την πολυπολιτισμικότητα του Ισραήλ, τις διαφορετικές οπτικές των πολιτών για τις αποφάσεις του πολεμικού συμβουλίου της χώρας, ενώ εκφράζει και την άποψη του για την πρωθυπουργία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον οποίο χαρακτηρίζει τον χειρότερο πρωθυπουργό στην ιστορία του Ισραήλ. Όπως αναφέρει:
“ Η ζωή για έναν πανεπιστημιακό είναι διαφορετική. Εγώ ζω μέσα στο πανεπιστημιακό χώρο και η ζωή μου είναι διαφορετική από ότι είναι η ζωή ενός ανθρώπου, ο οποίος ζει σε μία πόλη του Ισραήλ, με μία κανονικότητα. Εμείς οι πανεπιστημιακοί, ζούμε μέσα σε μία γυάλα θα μπορούσαμε να πούμε, γιατί ο πανεπιστημιακός χώρος είναι ένας χώρος με στεγανά. Ζουν άνθρωποι υψηλού επιπέδου. Οι άνθρωποι που συναντάω είναι είτε καθηγητές είτε φοιτητές και έχουν ένα υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Αυτό μας οδηγεί σε μία κατάσταση που μας κάνει να ζούμε λίγο διαφορετικά. Βέβαια βλέπω τους γείτονες μου οι οποίοι και αυτοί είναι άνθρωποι, που έχουν μυαλό στο κεφάλι τους, γιατί ζούμε σε μία καλή συνοικία. Όμως όσο απομακρυνόμαστε, από αυτές τις συνοικίες και πηγαίνουμε προς το κέντρο της χώρας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η ισραηλινοί, άλλοι είναι πιο εξτρεμιστές άλλοι λιγότερο. Δεν υπάρχει ένα Ισραήλ όπως δεν υπάρχει και μία Ελλάδα. Είναι ένα συνονθύλευμα από ανθρώπους οι οποίοι έχουν έρθει από διαφορετικά κράτη με διαφορετικές νοοτροπίες και καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο.”

Ο έγκριτος πανεπιστημιακός αναφέρεται και στη διακυβέρνηση της χώρας του από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και υποστηρίζει ότι τα πράγματα ενδεχομένως και να ήταν διαφορετικά εάν ο ηγέτης του Ισραήλ αυτή την κρίσιμη περίοδο ήταν κάποιος άλλος. Όπως λέει:
“Εάν δεν ήταν ο Νετανιάχου στην εξουσία, κατά πάσα πιθανότητα τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. ο Νετανιάχου είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός που είχε ποτέ στην ιστορία του το Ισραήλ. Ένας πολύ κακός πρωθυπουργός και ένας άνθρωπος ο οποίος είναι αδίστακτος στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή είναι υπόδικος και προσπαθεί να αποφύγει την καταδίκη του. Νομίζω ότι εάν ο Νετανιάχου έφευγε από την κυβέρνηση και την πρωθυπουργία τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί καλύτερα για όλη την περιοχή.”

Ο Πανεπιστημιακός ελπίζει όπως λέει στο planitisellada.gr να επιστρέψουν οι όμηροι απο τη Λωρίδα της Γαζας και να πρυτανεύσει η λογική. Ο ίδιος ήταν υπέρ της λύσης των δύο κρατών, κάτι που στην παρούσα φάση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο μετά την επίθεση της Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου. όπως λέει:
“Το γόητρο του Ισραήλ έχει μικρότερη σημασία από αυτό που συμβαίνει τώρα. Το πρώτο και κύριο μέλημα θα έπρεπε να ήταν να επιστρέψουν οι όμηροι και να σταματήσει αυτή η κατάσταση στη Γάζα, η οποία εμένα με θλίβει μου δημιουργεί μία κατάθλιψη. Η λύση των δύο κρατών, που πάντα πίστευα απομακρύνεται γιατί και η Ισραηλινή Αριστερά έχει χάσει τις ελπίδες της. Νιώθει ότι είναι προδομένη από τους Παλαιστίνιους. Αυτή η επίθεση της εβδόμης Οκτωβρίου, ήταν κάτι άνευ προηγουμένου. Βέβαια αυτό οφείλεται στην ισλαμιστική ιδεολογία. Ο άνθρωπος ο οποίος έδωσε αυτόν τον τόνο δεν ζει σήμερα. Ηταν ο Σεΐχης Γιοσεφελ Καρντάου, ο οποίος είπε ότι οι Εβραίοι όλοι πρέπει να εξοντωθούν. Είτε είναι μικρά παιδιά, είτε γυναίκες, είτε ηλικιωμένοι. Γιατί όλοι αυτοί ήταν στρατιώτες, ή θα γίνουν στρατιώτες. Αυτή είναι η ιδεολογία της Χαμάς. Αυτή η νοοτροπία είναι το πρώτο και βασικό κακό. Βέβαια και ο Νετανιάχου έκανε χίλια δύο λάθη, αλλά αυτό είναι μία άλλη υπόθεση.” συμπληρώνει.